AÖL Tarih 4 Geçmiş Sınav Soru ve Cevapları 1

Açık Lise AÖL Tarih 4 Geçmiş Sınav Soru ve Cevapları

Açık Öğretim Lisesi Tarih 4 kolay ve etkili öğrenme yöntemiyle AÖL kolay sınıf geçme ve üniversite sınavına hazırlık garantili çalışın.

1. Bölüm

Soru 1- Fatih Sultan Mehmed, İstanbul’un fethinden sonraki ilk seferini aşağıdakilerden nereye yapmıştır?

Cevap 1- Sırbistan

Soru 2- Memlûk Devleti’ne son veren Osmanlı padişahı aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap 2- Yavuz Sultan Selim

Soru 3- Kanuni’nin Fransa’ya kapitülasyonlar vermesinin siyasi nedeni nedir?

Cevap 3- Fransa’yı Avrupa’da oluşması muhtemel Haçlı ittifaklarından koparma

Soru 4- 15. yüzyılın sonlarına doğru açık denizlere dayanıklı gemilerin yapılması, pusulanın geliştirilmesi hangi gelişmenin başlamasında etkili olmuştur?

Cevap 4- Coğrafi Keşifler

Soru 5- Osmanlı Devleti hangi muharebe sonunda Venedik, Mora ve Dalmaçya kıyılarını almıştır?

Cevap 5- Preveze Deniz Muharebesi

Soru 6- Osmanlı Devleti’nde, devletin yıllık bütçesini hazırlamak, hazineyi ilgilendiren konularda hüküm vermekle görevli kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap 6- Defterdar

Soru 7- Osmanlı Devleti’nde amacı merkez ve taşra yönetimi ile orduda görev alacak kişileri yetiştirmek olan kurum aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap 7- Enderun

Soru 8- Fatih Sultan Mehmed Dönemi’nde müsadere sisteminin getirilmesinin nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap 8- Merkezi yönetimi güçlendirmek

Soru 9- Osmanlı Devleti’nde şehzadeler sancaklara vali olarak tayin edildiklerinde yanlarında kendilerine yardımcı olmak için devlet işlerinde bilgili ve tecrübe sahibi hocalarına ne ad verilirdi?

Cevap 9- Lala

Soru 10- Osmanlı Devleti’nde devlet işlerinin görüşüldüğü meclis aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap 10- Divanıhümayun

Soru 11- Osmanlı toprak sisteminde devlet adamlarına hizmetleri karşılığında mülk olarak verilen toprak çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap 11- Malikane

Soru 12- Osmanlı Devleti’nde ekonominin temeli neye dayanmaktadır?

Cevap 12- Tarım

Soru 13- Osmanlı Devleti’nde ticareti yapılan malların toptan getirildiği ticaret merkezi nedir?

Cevap 13- Kapan

Soru 14- Otlukbeli Muharebesi hangi padişah Dönemi’nde meydana gelen gelmişmiştir?

Cevap 14- Fatih Sultan Mehmet

Soru 15- Osmanlı Devleti Çaldıran Savaşı’nı hangi devlete karşı yapmıştır?

Cevap 15- Safevi Devleti

Soru 16- Turnadağ Muharebesi ile Osmanlıya katılan beylik hangisidir?

Cevap 16- Dulkadiroğulları

Soru 17- Hangi gelişmenin sonucunda Orta Çağ kapanmış, Yeni Çağ başlamıştır?

Cevap 17- İstanbul’un fethi

Soru 18- Mohaç Meydan Muharebesi hangi padişah döneminde yapılmıştır?

Cevap 18- Kanuni Sultan Süleyman

Soru 19- Fransa’ya hangi padişah döneminde kapitülasyonlar verilmiştir?

Cevap 19- Kanuni Sultan Süleyman

Soru 20- Aşağıdakilerden hangisinin gerçekleştiği gün, günümüzde Türk Denizcilik Günü olarak kutlanmaktadır?

Cevap 20- Preveze Deniz Muharebesi

SONRAKİ 20 SORU CEVABI GÖR

Random Posts

  • “Atabet’ül Hakayık” nedir?

    Atabet’ül Hakayık, Edip Ahmet Yükneki tarafından ahlak ve din konularını öğretmek amacıyla yazılan kaside ve dörtlüklerden oluşan didaktik eserdir. Kemik […]

  • Ek Fiil nedir?

    İsim ve isim soylu kelimelerin yüklem görevinde kullanılmasını sağlayan, ayrıca eklendiği çekimli fiilleri, birleşik zamanlı fiil yapan ek biçimindeki yardımcı […]

  • “reftar” nedir?

    Gidiş, yürüyüş, hareket.

  • “havari” nedir?

    Bağlı olduğu önderinin düşünce ve inançlarını yayan kimse.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*