AÖL Tarih 3 Geçmiş Sınav Soru ve Cevapları 2

AÖL Tarih 3 Geçmiş Sınav Soruları

Açık Öğretim Lisesi Tarih 3 kolay ve etkili öğrenme yöntemiyle AÖL kolay sınıf geçme ve üniversite sınavına hazırlık garantili çalışın.

2. Bölüm

Soru 1- Türkiye Selçuklu Devleti’nde belirli merkezlerde kervansaraylar yapılması hangi alanın gelişimine katkı sağlamıştır?

Cevap 1- Ticaret

Soru 2- Bursa şehri hangi Osmanlı hükümdarı döneminde fethedilmiştir?

Cevap 2- Orhan Bey

Soru 3- Osmanlı Devleti’nde yeni fethedilen Rumeli topraklarına Anadolu’dan nüfusun getirilerek yerleştirilmesi siyasetine verilen isim nedir?

Cevap 3- İskân politikası

Soru 4- Osmanlı Devleti’nde Fetret Devri olarak adlandırılan dönemde kardeşler arasındaki taht mücadelesinden galip çıkarak Osmanlı Devleti’nin başına geçen padişah kimdir?

Cevap 4- Çelebi Mehmet

Soru 5- Osmanlı Devleti’nde hafif süvari kuvveti olup uçlarda görev yapan askerî birlik hangisidir?

Cevap 5- Akıncılar

Soru 6- Hangi beyliğin Osmanlı topraklarına katılmasıyla Osmanlı Devleti hazır bir donanmaya sahip olmuştur?

Cevap 6- Karesioğulları Beyliği

Soru 7- Osmanlı Devleti’ndeki tımar sistemi hangi alanda devletin güçlü olmasını sağlamıştır?

Cevap 7- Askerî

Soru 8- Osmanlı Devleti’nde Şeyhülislam hangi konularda divan üyelerine görüşlerini bildirmektedir?

Cevap 8- Dini konular

Soru 9- Fatih Sultan Mehmet’in hocası olup, İstanbul’un Fethi’ne manevi katkıda bulunmuştur. Devrinin en iyi doktorlarından biridir. Tıp tarihinde ilk defa mikrop meselesini ortaya atmış ve hastalıkların bu yolla bulaştığı fikrini öne süren kişi kimdir?

Cevap 9- Akşemseddin

Soru 10- Osmanlı Devleti’nde divan teşkilatı içerisinde bürokrasi ile ilgili işlerden sorumlu olan sınıf hangisidir?

Cevap 10- Kalemiye

Soru 11-Osmanlıda mimari alanda insanların ihtiyaç duyduğu imaret, medrese, hamam ve hastaneden oluşan yapı hangisidir?

Cevap 11- Külliye

Soru 12- Osmanlı Devleti’nde güzel yazı yazma sanatı nedir?

Cevap 12- Hat

Soru 13- Hizmetlerinde yer alan Türkler için sınır boylarında Avasım adı verilen şehirler oluşturan devlet hangisidir?

Cevap 13- Abbasiler

Soru 14- “Sivas merkezli olarak kurulmuştur. Anadolu’da kurulan beylikler içinde en güçlü olanıdır. Malatya ve Kayseri dolaylarında hâkimiyet kurmuştur. Türkiye Selçuklu Devleti ile birlikte Haçlılara karşı mücadele etmişlerdir.” 
Hakkında bilgi verilen beylik hangisidir?

Cevap 14- Danişmentliler

Soru 15- I. Haçlı Seferi sonucunda Türkiye Selçuklu Devleti’nin, devlet merkezi olan şehir aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap 15- Konya

Soru 16- Miryokefalon Muharebesi aşağıdaki hükümdarlardan hangisi döneminde yapılmıştır?

Cevap 16- II. Kılıçarslan

Soru 17- Türkiye Selçuklu Devleti’nde hangi divan maliyeden sorumludur?

Cevap 17- Divan-ı İstifa

Soru 18- Katolik Kilisesi ile Ortodoks Kilisesi arasındaki ayrılıkların daha da artması Haçlı Seferlerinin hangi alandaki sonuçları ile ilgilidir?

Cevap 18- Dini sonuçlar

Soru 19- Osmanlı Devleti Edirne-Segedin Antlaşması’nı hangi devletle imzalamıştır?

Cevap 19- Macarlar

Soru 20- Varna Muharebesi ve II. Kosova Muharebesi hangi Osmanlı padişahı döneminde yapılmıştır?

Cevap 20- II. Murat

ÖNCEKİ 20 SORU CEVABI GÖR

SONRAKİ 20 SORU CEVABI GÖR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*