AÖL Seçmeli Tarih 1 (Tarih 5) Geçmiş Sınav Soru ve Cevapları 2

Açık Lise AÖL Seçmeli Tarih 1 (Tarih 5) Geçmiş Sınav Soru ve Cevapları 1

Açık Öğretim Lisesi Seçmeli Tarih 1 (Tarih 5) geçmiş sınav soru ve cevapları, kolay ve etkili öğrenme yöntemiyle AÖL kolay sınıf geçme ve üniversite sınavına hazırlık garantili çalışın.

2. Bölüm

Soru 1- Osmanlı Devleti, Girit’i aşağıdaki hangi devletten almıştır?

Cevap 1- Venedik

Soru 2- Westphalia ( Vestfalya ) Barışı ile hangi savaş son bulmuştur?

Cevap 2- Otuz Yıl Savaşları

Soru 3- Osmanlı Devleti aşağıdaki antlaşmalardan hangisiyle Kırım’ın Rusya’ya ait olduğunu kabul etmiştir?

Cevap 3- Yaş Antlaşması

Soru 4- Küçük Kaynarca Antlaşması ile Osmanlı Devleti himayesindeki Ortodoksların koruyuculuğunu üstlenen devlet hangisidir?

Cevap 4- Rusya

Soru 5- “15. yüzyıldan itibaren İtalya’da ve daha sonra diğer Avrupa ülkelerinde hümanizmin etkisiyle ortaya çıkan, İlk Çağ’ın klasik kültür ve sanatına dayanan bilim ve sanat akımıdır.” 
Tanımı yapılan akım hangisidir?

Cevap 5- Rönesans

Soru 6- Reform hareketi ilk olarak aşağıdaki Avrupa ülkelerinden hangisinde başlamıştır?

Cevap 6- Almanya

Soru 7- Merkantilizm hangi bilim dalı doktrinidir?

Cevap 7- Ekonomi

Soru 8- Ateşli silahların icadı neyin zayıflamasında etkili olmuştur?

Cevap 8- Feodalitenin

Soru 9- 1740 tarihinde kapitülasyonların sürekli hâle getirilmesiyle doğu ticaretinde ve Osmanlı limanları arasındaki taşımacılıkta rakipsiz konuma gelen devlet hangisidir?

Cevap 9- Fransa

Soru 10- Tımar sisteminin bozulması Osmanlı Devleti’ni hangi alanda olumsuz olarak etkilemiştir?

Cevap 10- Askerî

Soru 11- Celali İsyanlarının öncüsü kimdir?

Cevap 11- Şeyh Celâl

Soru 12- 1718 Pasarofça Antlaşması ile başlayan ve 1730 Patrona Halil İsyanı ile sona eren dönem aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap 12- Lale Devri

Soru 13- Milliyetçilik akımı aşağıdakilerden hangisinin etkisiyle dünyaya yayılmıştır?

Cevap 13- Fransız İhtilali

Soru 14- Hangi ülke Edirne Antlaşması ile Osmanlı’dan bağımsızlığını kazanmıştır?

Cevap 14- Yunanistan

Soru 15- Sinop Baskını ile Osmanlı donanmasını yakan devlet hangisidir?

Cevap 15- Rusya

Soru 16- Osmanlı Devleti ilk dış borcu hangi devletten almıştır?

Cevap 16- İngiltere

Soru 17- Romanya, Sırbistan ve Karadağ aşağıdaki antlaşmalardan hangisiyle bağımsız olmuşlardır?

Cevap 17- Berlin Antlaşması

Soru 18- Avusturya’nın Osmanlı Devleti ile diplomatik protokolde eşit olmasını sağlayan antlaşma aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap 18- Zitvatorok Antlaşması

Soru 19- Günümüzdeki doğu sınırlarımız tarihteki hangi antlaşmayla belli olmuştur?

Cevap 19- Kasr-ı Şirin Antlaşması

Soru 20- IV. Mehmet’i ikna ederek hem Macarların yardım isteğini yerine getirmek hem de Orta Avrupa’daki Avusturya’nın gücünü kırmak için Viyana üzerine sefer düzenleyen Osmanlı sadrazamı kimdir?

Cevap 20- Merzifonlu Kara Mustafa Paşa

ÖNCEKİ 20 SORU CEVABI GÖR

SONRAKİ 20 SORU CEVABI GÖR

Random Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*